Ταξιδια Κωνσταντινουπολη – Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Κωνσταντινουπολη.


Ξενοδοχεια στην Κωνσταντινουπολη, διασκέδαση, φαγητό, αποδράσεις, χάρτες, βίντεο, ενοικιασεις αυτοκινητων στην Κωνσταντινουπολη

Γενί Τζαμί

Αρχική > Αξιοθέατα > Γενί Τζαμί

Το Γενί Τζαμί ή Νέο Τζαμί ή Βαλιντέ Σουλτάν Τζαμί, δεσπόζει στο νότιο άκρο της Γέφυρας του Γαλατά. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1597 με αρχιτέκτονα τον Davut Aga, μαθητή του Μιμάρ Σινάν, ο οποίος, όμως, πέθανε το 1599 και τη θέση του πήρε ο Dalgıç Ahmed Cavus. Η κατασκευή του διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1663, ενώ εγκαινιάστηκε το 1665.

Γενί Τζαμί

Στο εξωτερικό του υπάρχουν 66 τρούλοι σε διάφορα μεγέθη, τοποθετημένοι σε μια πυραμιδική διάταξη, καθώς και δύο μιναρέδες, ενώ ο κεντρικός τρούλος έχει 36 μέτρα ύψος και υποστηρίζεται από τέσσερα συνοδευτικά ημιθόλια. Όπως σε όλα τα αυτοκρατορικά τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη έτσι και στο Γενί Τζαμί υπάρχει στην είσοδο μία μνημειώδης αυλή, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει ένα επιβλητικό σιντριβάνι, ενώ ολόκληρη η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με πλακίδια Ιζνίκ. Το εσωτερικό του τζαμιού έχει τετράγωνο σχήμα και ο κεντρικός χώρος οριοθετείται από τέσσερις μεγάλους πεσσούς που αποτελούν τη βασική υποστήριξη του τρούλου. Τα πλακίδια Ιζνίκ κυριαρχούν και στην εσωτερική διακόσμηση, με έμφαση στο μπλε, πράσινο και λευκό χρώμα.

Γενί Τζαμί

Το αρχικό συγκρότημα αποτελούνταν από το ίδιο το τζαμί, ένα νοσοκομείο, ένα δημοτικό σχολείο, δημόσια λουτρά, δύο δημόσιες κρήνες και μία αγορά, ενώ επί της βασιλείας του Σουλτάνου Αχμέτ ΙΙΙ προστέθηκε μία βιβλιοθήκη. Το πιο σημαντικό μέρος του συγροτήματος είναι βέβαια η παρακείμενη αγορά μπαχαρικών, το περίφημο Μισίρ Τσαρσί, που δημιουργήθηκε για να αποφέρει στο τζαμί τα απαραίτητα για το έργο του χρηματα.

Γενί Τζαμί