Ταξιδια Κωνσταντινουπολη – Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Κωνσταντινουπολη.


Ξενοδοχεια στην Κωνσταντινουπολη, διασκέδαση, φαγητό, αποδράσεις, χάρτες, βίντεο, ενοικιασεις αυτοκινητων στην Κωνσταντινουπολη

Τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ)

Αρχική > Αξιοθέατα > Τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ)

Το Τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ - Süleymaniye) είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της Κωνσταντινούπολης και κατασκευάστηκε από τον σπουδαίο Οθωμανό αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν με εντολή του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

Είναι η έκφραση του μεγαλοϊδεατισμού του Σουλεϊμάν και του χαρακτηρισμού που απέδιδε στον εαυτό του σαν "δεύτερος Σολωμόντας". Ο σχεδιασμός έχει αναφορές στο Θόλο του Βράχου της Ιερασαλήμ και στην Αγία Σοφία. Το Τέμενος του Σουλεϊμάν χτίστηκε το διάστημα 1550-1557. Οι τέσσερις μιναρέδες, στα άκρα του συμβολίζουν τη θέση του Σουλεϊμάν ως τέταρτου Οθωμανού κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι δέκα εξώστες (σεριφέ) αναφέρονται στη σειρά του ως δέκατου σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο μεγάλος κεντρικός θόλος έχει διάμετρο 25 περίπου μέτρα ενώ άλλοι 28 μικρότεροι θόλοι και ημιθόλια στηρίζονται σε 24 κίονες. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι περίτεχνα διακοσμημένα με φίλντισι και σιντέφι και το φως φιλτράρεται μέσα από τα έξοχα υαλογραφήματά τους.

Τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ)

Στο πίσω μέρος του τζαμιού, στο σουλτανικό κοιμητήριο βρίσκεται το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν που είναι το μεγαλύτερο από όσα σχεδίασε ο Σινάν, με διπλό τρούλο και διακοσμημένο με υπέροχα πλακίδια. 

Όπως και όλα τα αυτοκρατορικά τεμένη της πόλης, το τζαμί Suleimaniye δεν ήταν απλός τόπος λατρείας αλλά και ένα ολόκληρο φιλανθρωπικό ίδρυμα, καθώς περιβάλλεται από νοσοκομείο, κουζίνα, διάφορες σχολές και λουτρά, γεγονός που καταδεικνύει ότι ολόκληρο το συγκρότημα φρόντιζε για τη σίτιση πολλών απόρων της πόλης, Μουσουλμάνων, Χριστιανών και Εβραίων.

Τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ)

Σημείωση: Καλό θα ήταν να αποφύγετε την επίσκεψη του τζαμιού τις Παρασκευές, καθώς και τις ώρες προσευχής των μουσουλμάνων.

Τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ)

Τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ)

Τέμενος του Σουλεϊμάν (Σουλεϊμανιγιέ)