Ταξιδια Κωνσταντινουπολη – Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Κωνσταντινουπολη.


Ξενοδοχεια στην Κωνσταντινουπολη, διασκέδαση, φαγητό, αποδράσεις, χάρτες, βίντεο, ενοικιασεις αυτοκινητων στην Κωνσταντινουπολη

Θεοδοσιανά Τείχη

Αρχική > Αξιοθέατα > Θεοδοσιανά Τείχη

Η γεωγραφική θέση της Κωνσταντινούπολης είναι τέτοια που από τη στιγμή της ίδρυσης της πόλης ήταν απόλυτα προφανής η ευάλωτη πλευρά που έπρεπε να τειχιστεί. Με τη θάλασσα να περιβάλει την Κωνσταντινούπολη από 3 πλευρές τα πρώτα τείχη χτίστηκαν από την πλευρά της θρακικής πεδιάδας. Τα αρχαία πρώτα τείχη βέβαια ήταν αρκετά μικρά.

Η πρώτη επέκταση του τείχους έγινε από το Σεπτίμιο Σεβήρο, η δεύτερη από τον Κωνσταντίνο το Μεγάλο, όταν μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η τρίτη και σημαντικότερη επέκταση έγινε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’, επειδή η πόλη είχε επεκταθεί αρκετά και χρειαζόταν επιπλέον οχύρωση. Τα σημερινά τείχη είναι της εποχής του Θεοδοσίου και χτίστηκαν σε διάφορες φάσεις από το 413 μ.Χ. έως το 448 μ.Χ. Απέκτησαν έτσι την ονομασία Θεοδοσιανά Τείχη ή απλά τείχη της Κωνσταντινούπολης και ήταν ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα ενός μάλλον αδιάφορου αυτοκράτορα.

Θεοδοσιανά Τείχη

Τα χερσαία τείχη χτίστηκαν ως διπλή οχυρωματική γραμμ, η οποία άντεξε για μια χιλιετία σε πολλές επιθέσεις και πολιορκίες, δίνοντας τους το προσωνύμιο ως «θεοφύλακτα». Μπροστά υπήρχε αμυντική τάφρος με βάθος 10 και πλάτος 21 μέτρα σε απόσταση 15 μέτρων από το έξω τείχος. Το έξω ή μικρό τείχος με ύψος 8 μέτρων ακολουθούνταν από εσωτερικό περίβολο 15-20 μέτρων και ακολουθούσε το μέγα ή κυρίως τείχος με ύψος που έφτανε τα 13 μέτρα και πάχος 5 μέτρα. Ανά περίπου πενήντα μέτρα και στις δύο σειρές τειχών ορθονώταν πύργοι, 96 σε κάθε τείχος.

Τειχη Κωνσταντινουπολης

Στο τείχος υπήρχαν 10 πύλες εισόδου, μια πολιτική και μια στρατιωτική εναλλάξ και μια πύλη για τον αυτοκράτορα, η περίφημη Χρυσή Πύλη. Επίσης υπήρχαν κάποιες μικρότερες πύλες,γνωστές ως πυλίδες, που χρησίμευαν για τη μετακίνηση των στρατιωτών στα τείχη αλλά και για την είσοδο επισκεπτών που ήθελαν να αποφύγουν τα... αδιάκριτα βλέμματα. Μία από τις οποίες ήταν και η Κερκόπορτα ή Ξυλόκερκος πόρτα, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην Άλωση της Πόλης το 1453.

Από το 19ο αιώνα και μετά τα τείχη σταμάτησαν να επισκευάζονται και κομμάτια αυτών μετατράπηκαν σε ερείπια. Ωστόσο σώζεται ένα αρκετά μεγάλο μέρος από το διπλό τείχος του Θεοδοσίου και κάποιες από τις πύλες των τειχών. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος τους και σε ορισμένα σημεία να ανεβείτε και πάνω τους και να σχηματίσετε στο μυαλό σας την εικόνα των σκληρών μαχών που δόθηκαν στο σημείο που βρίσκεστε.

Τειχη Κωνσταντινουπολης

Θεοδοσιανά Τείχη