Ταξιδια Κωνσταντινουπολη – Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Κωνσταντινουπολη.


Ξενοδοχεια στην Κωνσταντινουπολη, διασκέδαση, φαγητό, αποδράσεις, χάρτες, βίντεο, ενοικιασεις αυτοκινητων στην Κωνσταντινουπολη

Ρωμαϊκός Ιππόδρομος

Αρχική > Αξιοθέατα > Ρωμαϊκός Ιππόδρομος

Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Μπλε Τζαμί και ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό σχήμα U που έχει, καθώς χτίστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του Circus Maximus της Ρώμης. Εκεί διεξάγονταν κατά το παρελθόν οι αρματοδρομίες, ενώ αποτελούσε το κέντρο της ζωής της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης για 1.000 χρόνια και της οθωμανικής για άλλα 400.

Σε ιδεολογικό επίπεδο ο Ιππόδρομος, όπως και άλλοι χώροι της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, ενίσχυαν το αίσθημα του δεσμού με την πόλη της Ρώμης, λειτουργώντας παράλληλα ως πολιτικός θεσμός. Έτσι αποτελούσε τον τόπο όπου παρουσιάζονταν οι νέοι αυτοκράτορες ή έρχονταν σε επαφή με το λαό στα πλαίσια διάφορων εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ εκεί πραγματοποιούνταν και σημαντικές εκτελέσεις.

Ρωμαϊκός Ιππόδρομος Κωνσταντινούπολη

Επιπλέον, στο εσωτερικό του παίχτηκαν άπειρα πολιτικά και στρατιωτικά δράματα, με κορυφαίο τη γνωστή Στάση του Νίκα που ξεκίνησε από εδώ. Ο Ιππόδρομος χτίστηκε το 203 από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο, είχε συνολικό μήκος περίπου 450 μέτρα και η χωρητικότητά του εκτιμάται ότι έφτανε τους 100.000 θεατές, ενώ ο Κωνσταντίνος ήταν εκείνος που τον αναβάθμισε σταδιακά, προσδίδοντας την αίγλη που του άρμοζε.

Κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών υπέστη πολλές ζημιές, ενώ σήμερα διατηρούνται μόνο λίγα ερείπια από το αρχικό συγκρότημα. Σήμερα στη θέση του ιπποδρόμου βρίσκεται η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Αυτά που ξεχωρίζουν στο χώρο είναι η περίφημη Στήλη των Όφεων, την οποία μετέφερε ο Κωνσταντίνος από το Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς και την τοποθέτησε στη μέση του Ιπποδρόμου, αλλά και ο τεράστιος οβελίσκος που μετέφερε ο Θεοδόσιος Α’ το 390 μ.Χ. από την Αίγυπτο, ηλικίας 3.500 ετών.

Σημείωση: Προσέξτε ιδιαίτερα τη Στήλη των Όφεων, καθώς πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο που λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τις λιωμένες ασπίδες και τα σπαθιά των αρχαίων Ελλήνων που πολέμησαν κατά των Περσών.

Ρωμαϊκός Ιππόδρομος Κωνσταντινούπολη

Ρωμαϊκός Ιππόδρομος Κωνσταντινούπολη