Ταξιδια Κωνσταντινουπολη – Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Κωνσταντινουπολη.


Ξενοδοχεια στην Κωνσταντινουπολη, διασκέδαση, φαγητό, αποδράσεις, χάρτες, βίντεο, ενοικιασεις αυτοκινητων στην Κωνσταντινουπολη

Μπλε Τζαμί

Αρχική > Αξιοθέατα > Μπλε Τζαμί

Το Μπλε Τζαμί, γνωστό και με την κοινή ονομασία «Σουλταναχμέτ» ή αλλιώς το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ Α’, χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 προκειμένου να ξεπεράσει τη λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Οφείλει την ονομασία του στα μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν τους εσωτερικούς τοίχους (πάνω από 20.000 τεμάχια), ενώ εντύπωση προκαλούν τα πανάκριβα χαλιά που καλύπτουν κάθε σημείο του δαπέδου, τα οποία ανανεώνονται συχνά και αποτελούν δώρα των πιστών.

Μπλε Τζαμί

Περισσότερα από διακόσια παράθυρα με περίτεχνα σχέδια από βιτρό αφήνουν να περάσει φυσικό φως, που στις μέρες μας ενισχύεται από πολυελαίους. Οι διακοσμήσεις συμπεριλαμβάνουν στίχους από το Κοράνι, πολλοί από τους οποίους αποτυπώθηκαν από τον Σεντ Κασίμ Γκουμπάρι, που θεωρούνταν ο κορυφαίος καλλιγράφος της εποχής. Το πιο σημαντικό στοιχείο της εσωτερικής αρχιτεκτονικής είναι το μιχράμπ, δηλαδή η κόγχη προσευχής, φτιαγμένο από λεπτοδουλεμένο μάρμαρο, και με τους πλαϊνούς τοίχους σκεπασμένους από κεραμικά πλακίδια.

Ο αρχιτέκτονας Μεχμέτ Αγά, μαθητής του διάσημου Μιμάρ Σινάν, πέτυχε έναν σπουδαίο θρίαμβο της αρμονίας, της συμμετρίας και της κομψότητας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική οπτική εμπειρία! Την εποχή του, μάλιστα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω των 6 μιναρέδων του τζαμιού, κάτι που υπήρχε μόνο στο τζαμί του Μωάμεθ στη Μέκκα. Ο Αχμέτ, όμως, έλυσε το πρόβλημα, χρηματοδοτώντας την οικοδόμηση ενός επιπλέον μιναρέ στη Μέκκα!

Μπλε Τζαμί

Σήμερα το Μπλε Τζαμί είναι ενεργό, αποτελώντας σημαντικό θρησκευτικό χώρο των μουσουλμάνων αλλά και ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο της Κωνσταντινούπολης.

Σημείωση: Επιλέξτε να επισκεφθείτε το τζαμί απογευματινή ώρα, καθώς ο εξωτερικός φωτισμός δημιουργεί μια εκπληκτική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου και μην ξεχνάτε ότι απαγορεύεται να μπείτε με τα παπούτσια, ενώ οι γυναίκες οφείλουν να καλύψουν το κεφάλι τους με ένα μαντίλι.

Μπλε Τζαμί

Μπλε Τζαμί

Μπλε Τζαμί