Ταξιδια Κωνσταντινουπολη – Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Κωνσταντινουπολη.


Ξενοδοχεια στην Κωνσταντινουπολη, διασκέδαση, φαγητό, αποδράσεις, χάρτες, βίντεο, ενοικιασεις αυτοκινητων στην Κωνσταντινουπολη

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αρχική > Αξιοθέατα > Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι ως η πρώτη την τάξη μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και εδρεύει στην περιοχή Φανάρι. Ιδρύθηκε το 331 μ.Χ., όταν δηλαδή μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη-Κωνσταντινούπολη. Μετά την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των χριστιανικών υπόδουλων εθνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γεγονός που επέτρεπε στον Πατριάρχη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους στην Υψηλή Πύλη αλλά και εκείνη να ελέγχει τους λαούς αυτούς μέσω πιέσεων στον Πατριάρχη.

Από την Άλωση και μετά το Πατριαρχείο άλλαζε πολύ συχνά στέγη και μόλις το 17ο αιώνα μεταστεγάστηκε στο σημερινό οίκημα. Το 1738 πυρπολήθηκε μερικώς και ακολούθησε μία από τις μεγαλύτερες διαρπαγές κειμηλίων που γνώρισε το κέντρο της Ορθοδοξίας. Τη χαρακτηριστική του όψη το Πατριαρχείο την απέκτησε το 1797, επί ημερών του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε.

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η αριστερή πύλη οδηγεί στο ναό, ενώ η δεξιά δυτική είσοδος φέρει προς τον πατριαρχικό οίκο. Από το 1879 ο Ιωακείμ Γ’ άρχισε νέες εργασίες ανακαίνισης, οπότε χτίστηκε πέτρινο διώροφο κτίριο για να στεγαστεί το «Εθνικό Ταμείο» και τα γραφεία του Πατριαρχικού οίκου. Επιπλέον, στην ανατολική πλευρά κατασκευάστηκαν ξύλινα κελιά και άλλα οικήματα.

Το 1941 μεγάλη πυρκαγιά αποτέφρωσε όλα τα ξύλινα κτίρια, με αποτέλεσμα ο πατριαρχικός οίκος να περιοριστεί κατά πολύ. Από το 1941 μέχρι το 1985 η τουρκική κυβέρνηση δεν έδινε άδεια ανοικοδόμησης και ο πατριαρχικός οίκος και οι διάφορες υπηρεσίες του αναγκαστικά είχαν ασφυκτικά συμπτυχθεί στο λιθόκτιστο Ευγενίδειο. Το 1985, επί Πατριάρχου Δημητρίου και με τη χορηγία του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, ο πατριαρχικός οίκος ξανακτίστηκε, αποκτώντας το παλιό του αρχιτεκτονικό περίγραμμα και τη μοναστική του φυσιογνωμία.

Στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, απαγχονίστηκε στις 10 Απριλίου 1821 ο Πατριάρης Γρηγόριος ο Ε’. Έκτοτε η πύλη παραμένει κλειστή.

Οικουμενικό Πατριαρχείο