Ταξιδια Κωνσταντινουπολη – Πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για την Κωνσταντινουπολη.


Ξενοδοχεια στην Κωνσταντινουπολη, διασκέδαση, φαγητό, αποδράσεις, χάρτες, βίντεο, ενοικιασεις αυτοκινητων στην Κωνσταντινουπολη

Μεγάλη του Γένους Σχολή

Αρχική > Αξιοθέατα > Μεγάλη του Γένους Σχολή

Στο λόφο πάνω από το Πατριαρχείο δεσπόζει ένα υπέροχο επιβλητικό κτίριο κτισμένο με κόκκινο τούβλο. Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή «παρήγαγε» καθόλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας θεολογικά καταρτισμένους νέους, οι οποίοι θα στελέχωναν είτε τις δικές της υπηρεσίες είτε την κρατική γραφειοκρατία.

Το 1804 -για λόγους ανωτέρας βίας- η σχολή φεύγει από το Φανάρι και μεταφέρεται στην Ξηροκρήνη, στο Μέγαρο των Μαυροκορδάτων. Με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 η Σχολή κλείνει, μέχρι το 1850 που μεταφέρεται και πάλι στο Φανάρι, σε ένα οίκημα απέναντι από το Πατριαρχείο. Είναι η εποχή που η σχολή αποκτά την εύνοια του σουλτάνου Σελίμ Γ’.

Πρέπει, όμως, να περάσουν ακόμη τρεις δεκαετίες μέχρι να αναγερθεί το επιβλητικό νέο κτίριο που σήμερα δεσπόζει στο λόφο. Το μέγαρο της Σχολής είναι έργο του Κωνσταντίνου Δημάδη και περιλαμβάνει μεγάλη αίθουσα τελετών διακοσμημένη με τοιχογραφίες και εκπληκτικούς πίνακες, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρα φυσικής και χημείας, αλλά και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η σχολή λειτούργησε στην αρχή ως οκτατάξια, με την τελευταία τάξη να αναγνωρίζεται έστω και ανεπίσημα ως πανεπιστημιακή. Το 1902 ιδρύεται παιδαγωγική σχολή τετραετούς φοίτησης, για να προετοιμάζει εκπαιδευτικούς που θα διορίζονταν στα ελληνικά σχολεία της οθωμανικής επικράτειας, καθώς και Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Μετά το 1922 απαγορεύεται η ανάμειξη του Πατριαρχείου στα θέματα της Σχολής, αυξάνονται οι ώρες των μαθημάτων στην τουρκική γλώσσα και περιορίζονται οι ώρες διδασκαλίας στα Ελληνικά.

Μετά τις ταραχές του 1955 και τις απελάσεις του 1964 ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών συρρικνώνεται και τα περισσότερα από τα ελληνικά σχολεία της Πόλης κλείνουν.